Porphyras by Alina Ana Alecu
b@b.ro
„M-am dus la un coafor și, în timp ce așteptam, am răsfoit un Vogue, ediția franceză, dedicată farfuriilor. Atunci m-a lovit inspirația și mi-am dat seama că tare mi-ar plăcea să bat câmpii pe un obiect util, așa cum e o farfurie. A fost un moment care mi-a schimbat viața. Sunt recunoscătoare, chiar dacă a venit în ceasul al 13-lea.“
Arta picturii pe porțelan
Alina propune valențe estetice noi în arta picturii pe porțelan.
RAF: Alina, am să te întreb în mod direct, cum reușești să îți menții doza de perseverență și pasiune pentru propriile idei?
Alina: E simplu, ca mersul pe bicicletă, cu cât pedalezi mai mult, cu atât ajungi mai departe ?. Cred că sunt dotată din naștere cu spirit competitiv, ambiție și ceva intuiție și pun pasiune în tot ce fac – trăsături care mi-au fost de multe ori reproșate – și care, ce să vezi, pot fi privite ca și calități. Secretul e de fapt că mă las uimită de tot ce mă înconjoară, îmi place la nebunie să extrag doar senzațiile frumoase și trăiesc cu bucurie și inima deschisă întrucât „Viața omului nu are loc decât o singura dată și noi nu putem verifica niciodată care e ideea bună și care a fost ideea rea […]”-Milan Kundera, „Insuportabila ușurătate a ființei”. În concluzie, mă folosesc de datele native puse în slujba vechii expresii latine „carpe diem” (trăiește clipa). Mai aplicat, nu-mi refuz nicio bucurie, am devenit expertă în planificare, jonglând cu programele diverse și spumoase și încerc să găsesc o umbră de plăcere în tot ce fac, chestie de atitudine.
RAF: De unde vine această bucurie de a lucra cu forme și detalii?
Alina: Mă întorc la originile mele de copil citadin, cu rude născute la început de secol 20, care mi-au transmis cumva o atracție pentru interbelic, perioadă de mare rafinament, atracție întărită și de consumul de literatură și artă plastică din epocă. Aceste interacțiuni, dublate de o imaginație bogată m-au orientat către desen. În realitate, eu am fost întotdeauna atrasă de o combinație a vechiului cu noul, și pe cât de mult mă interesează istoria, pe atât de mult trăiesc în prezent. Așadar, desenele mele erau îndreptate majoritar către zona de fashion și produse cosmetice, fără a nesocoti o incursiune în banda desenată proprie (personaje inventate și situații ipotetice). În adolescență mi-am inventat casa de modă Yanks (căreia îi creasem și propriul logo, pe lângă creațiile de modă inedite și originale). Din păcate (cu toate ținutele croite și cusute pentru păpuși), nu mă pricep absolut deloc la croitorie, căci aș fi putut avea o carieră de fashion designer fulminantă deoarece de idei nu duc lipsă. În plus, am avut acces de foarte devreme la reviste și publicații occidentale și faptul ca am trăit timp de 3 ani intr-un Belgrad la apogeul său de bunăstare, dublate de curiozitatea tipică zodiei Gemenilor, m-au șlefuit destul de devreme. Cariera în comerț exterior a avut partea sa de influență, precum și călătoriile care îmi sunt un modus vivendi încă din copilărie, lecturile extensive, viața culturală, sporturile practicate, toate și-au pus amprenta asupra mea.
RAF: Descopăr o dorință maximă de a comunica cu publicul, de a răspunde nevoii sofisticate, prin propuneri îndrăznețe, cu o doză maximizată de noutate și originalitate.
Alina: Cum menționam și mai devreme, cred că zodia Gemenilor, sub care sunt născută, îmi conferă spiritul comunicativ și imaginația ?. E adevărat că și masteratul (vocațional) în comunicare și PR în afaceri, precum și zecile de cursuri de supra-specializare în domeniul comerțului internațional și-au pus amprenta, pentru că eu cred în educația continuă. Pesemne că și curiozitatea nativă mă determină să caut permanent noi soluții împotriva plictiselii proprii și a altora. Ca să dau doar un exemplu, ani și ani de zile, în cazul unor comenzi corporate de zeci de piese, m-am dat peste cap să nu realizez două obiecte identice. Era modul meu de a-mi pune amprenta pe obiecte. Sunt la curent în permanență cu tot ce e nou în domeniu, merg la târguri internaționale unde se dă ora exactă în design, observ vesela din cafenele și restaurante de renume, urmăresc creațiile noi în modă, vizitez muzee și galerii de artă. Apoi înglobez tot ce am văzut, trăit, admirat în creațiile mele, într-o manieră proprie și originală. Actul de creație nu necesită un loc sau un timp anume, ideile pot veni oriunde și oricând, acesta este motivul pentru care Porphyras sunt eu, clienții îmi cunosc tușa personală și o îndrăgesc.
RAF: Din spațiul public am cules o informație extrem de prețioasă și anume aceea că reușești să oferi părții creative din tine și o latură antreprenorială. Pentru un designer independent în spirit, cum se dezvoltă acest parcurs îmbinat?
Alina: Transpun zilnic în practică toată experiență mea îndelungată în business, în fond creativitatea nu se aplică doar pentru design, cât și pentru rezolvarea zecilor de alte chestiuni într-o firmă. Trebuie să mărturisesc faptul că am fondat Porphyras ca și afacere încă de la început, și nu viceversa. Găsirea soluțiilor optime cere o mare doză de inventivitate dar și de cunoștințe solide de business. Am ca și aliați atât deschiderea de a gândi „outside of the box” cât și o mare experiență în multitasking, așadar totul e sub control. Cred că efectiv, îmi vine simplu și natural să-mi folosesc creativitatea în ambele direcții. A nu se înțelege însă că eu fac totul în firmă, am ales varianta colaborărilor cu alte firme mici sau cu freelanceri, având astfel toți de câștigat, fiecare făcându-și treaba la care se pricepe mai bine.
RAF: Întorcându-mă la arta picturii pe porțelan, îți mărturisesc că piesele care îmi atrag atenția nu sunt cele discrete ci dimpotrivă, cele neobișnuite, îndrăznețe, rafinate, impunătoare, colorate, arhitecturale, surprinzătoare. Nu aș spune că aduce o doză de extravaganță și de excentricitate, ci de eleganță și rafinament, și de mult respect pentru actul creativ. Piesele create de tine sunt un joc de imaginație și creativitate, care conduc la experiențe neașteptate.
Alina: Cred că în această întrebare ai surprins exact esența Porphyras. Dintotdeauna mi-a plăcut să mă deosebesc de alții, și în continuare mă consider amatoare de expresivitate, unicitate și îndrăzneală asumată, în viața personală dar și cea profesională . Îmi place să jonglez cu rolurile, precum în teatru, expresie artistică care mă atinge pregnant, și dacă în aparițiile mele surprind publicul printr-o diversitate de stiluri, același lucru îl fac și în creațiile mele. Spiritul ludic e dublat de eleganță și rafinament, modernul e împletit cu simplitatea. Îmi doresc ca obiectele pe care le creez să ofere posesorilor bucurie, mândria că posedă o piesă specială, în ediție limitată sau chiar unicat, vreau să împrietenesc oamenii cu arta. Mai mult decât atât, am creat 3 colecții inspirate din portul și din țesăturile tradiționale românești, decorând însă cu grație obiecte fine din porțelan. Aceste colecții, în mod special, funcționează ca mândri ambasadori ai țării noastre pe toate continentele, clienții fiind în general îndrăgostiți de ele.
RAF: Cum definești tu Porphyras, brandul tău, cu personalitate distinctă, dincolo de simpla percepție vizuală?
Alina: Porphyras este al doilea meu copil, născut la fix 10 ani după Ambra, fiica mea, pe care îl tratez (tot) cu dragoste, interes, timp și bani. Este mai mult decât o afacere, este o afacere de suflet, în care investesc părticele din mine. Iar satisfacția că împart bucurie (căci în unanimitate, clienții îmi mărturisesc că simt că lucrez din suflet) este inegalabilă. De fapt despre asta este vorba la Porphyras, despre a îți putea cumpăra ușor un obiect util, frumos, fin și altfel, care ți se lipește de suflet. În fond, cu toții mâncăm și bem din ceva, depinde de noi dacă dăm importanță, sau nu, unor detalii care pot schimba complet experiența acestui fapt banal. Mie personal îmi plac lucrurile fine, finisate, făurite cu atenție la detalii, precum obiectele Porphyras, care mă înconjoară și le folosesc zilnic.
RAF: Care sunt elementele de autenticitate din creațiile tale?
Alina: Întrucât nu-mi place clasicismul în niciun domeniu și nici căile bătute, autenticitatea Porphyras pornește de la selecția formelor din porțelan, pe care o fac tot eu, de la furnizori europeni. Am o preferință pentru porțelanuri de tip Bone China, care, din păcate, nu se mai produce în România, ca pe vremuri. La Ambiente Frankfurt 2014 am făcut cunoștință cu furnizorul meu principal, o firmă din Italia, care produce porțelanuri deosebite și de calitate și cu care am o colaborare excelentă. Apoi, o formă specială din porțelan cere o decorație pe măsură. Trec prin filtrul sensibilității personale senzații, trăiri, emoții, bucurii și le aplic într-o manieră modernă pe obiecte din porțelan fine, de forme speciale, atipice.
RAF: Am convingerea că miza ta nu este aceea de a crea ceva drăguț, șarmant sau atractiv. Creația ta este în afara unei convenții, crează noi ritualuri. Ca designer experimentat, vrei să-i dai un scop în sine, vrei sa demonstrezi altceva?
Alina: Nu vreau să demonstrez nimic, pur și simplu e un act natural de a transpune pe porțelan frânturi de frumos, încât să rezulte piese pe care să le ai în preajmă. Exista două extreme: porțelanuri banale sau exagerate, Porphyras se situează undeva la mijloc. Și îmi doresc să fac cât mai mulți oameni să înțeleagă puterea apropierii de frumos în viața cotidiană, să simtă cât de mult bine poate face un lucru simplu, precum bucuria unei pauze de cafea în care să-ți sorbi licoarea aromată dintr-un recipient fin și special, cu buza subțire.
RAF: Ne poți vorbi despre latura experimentală a creațiilor tale?
Alina: Întrucât la Porphyras este vorba despre îmbinarea utilului cu frumosul, n-aș zice că latura experimentală este una foarte dezvoltată.
În trecut, am creat colecția extrem de limitată Breakfast at Teaffany’s, lansată la Maison et Objet la Paris în septembrie 2012, prin care propuneam publicului câteva cupe din porțelan pictat manual, fiecare având un picior din sticlă (ca de pahar), obiecte – trofeu, una dintre ele fiind astăzi în posesia Familiei Regale a României.
Altminteri apelez mai rar la latura experimentală, încercând să aliniez ideile proprii la gusturile și cerințele clienților.
RAF: Putem vorbi de o industrie creativă calificată, cu recunoaștere în afara țării?
Alina: Porphyras și-a făcut debutul în mediul internațional și abia apoi pe piața românească. După 11 participări ca și expozant la unele dintre cele mai importante târguri de profil precum Ambiente – Frankfurt, Maison et Objet – Paris, Table Top – New York, dar și târguri din Dubai, Atena, Bruxelles, cred că am demonstrat cu vârf și îndesat că există recunoaștere internațională. Și în completare, există un număr mare de clienți străini care consideră că obiectele Porphyras reprezintă cadoul ideal.
RAF: Dă-mi un singur motiv pentru care aș cumpăra piesele tale!
Alina: Pentru ca nu poți să trăiești fără această ceașca splendidă, colorată, deosebită, fină și care nici măcar nu costă o avere.
RAF: Bine ai venit în RAF, Alina! Ești un motiv suplimentar de a nu fi cuminți, ci de a îndrăzni! Gratitudine!
Despre artist:
Alina Ana Alecu este absolvent (inginer) al facultății de Chimie Industrială la Institutul Politehnic din București, precum și master în Comunicare și PR în afaceri la ASE București, Absolvent a trei cursuri de pictură pe porțelan (două în București, unul la Delft, Olanda); 11 participări cu colecții noi la târguri internaționale de primă mărime în lume; artist ce figurează în Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani; lucrările sale au ajuns pe toate continentele, inclusiv în colecțiile unor personalități, precum Familia Regală a României.
Afișez 1–12 din 20 de rezultate
-
Ceașcă cu farfurioară espresso – MTR Blue Orient
VândutCeașcă cu farfurioară ceai – MTR Microcosmos
Ceașcă cu farfurioară ceai – VNT Blue Orient
Ceașcă cu farfurioară ceai – VNT Microcosmos
Ceașcă cu farfurioară ceai – NNF Blue Orient
Ceașcă cu farfurioară ceai – NNF Microcosmos
Ceașcă cu farfurioară cappuccino – NNF Blue Orient
Ceașcă cu farfurioară cappuccino – NNF Microcosmos
Ceașcă cu farfurioară ceai – TRM Blue Orient
Prezentare generală a confidențialitățiiThis website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Cookie-urile strict necesareStrictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.